Venus retrograda in Gemeni 2012 – Lasa-ti inima sa vorbeasca!
Astrologie si Horoscop contact[at]astrologyclub.org

Venus retrograda in Gemeni 2012 – Lasa-ti inima sa vorbeasca!

„Comunicarea, arta de a vorbi unul cu celălalt, spunându-ne ceea ce ne dorim şi simţim, spunând lucrurile clar, ascultând în acelaşi timp ceea ce cealaltă persoană are să ne spună şi asigurându-ne că am auzit şi am înţeles corect, este abilitatea esenţială pentru a ne crea şi a menţine o relaţie de iubire.” Leo Buscaglia 

„Cel mai dificil lucru pentru oameni este să-şi asculte inima” Conversaţie cu Dumnezeu.

Venus, planeta frumuseţii, iubirii şi relaţiilor, intră pe data de 15 mai 2012 în mişcare retrogradă.
Spunem despre o planetă că intra în mişcare retrogradă atunci când dă senzaţia că se întoarce înapoi. Spun „dă senzaţia” pentru că în realitate este doar o iluzie optică, creată de mişcarea Pământului în raport cu planeta. În afară de Soare şi de Luna (care în astrologie sunt numite planete), toate celelalte planete au o perioadă de retrogradare. Perioadele de retrogradare coincid cu situaţiile din viaţa noastră în care suntem îndemnaţi să refacem, să regândim, să restructurăm, să redefinim, să re (…) ceva din viaţa noastră. Sunt perioadele în care trebuie să facem un pas înapoi pentru ca să putem să mergem din nou înainte.

Ce înseamnă ca Venus este retrograda?

Atunci când Venus intră în mişcare retrogradă, ea „ne ia de mână” şi ne trage în întunericul relaţiilor noastre. Este o perioadă retrospectivă a domeniilor guvernate de către această planetă. Este ca şi cum am merge într-o peşteră adâncă, întunecată, a sinelui, în orice domeniu al vieţii care este acoperit de către Venus. Este un moment de mişcare înapoi, în care trebuie să mergem pentru a recupera lucruri pierdute în trecut. Este o regăsire, un moment de cotitură. Şi din moment ce domeniul lui Venus este cel al relaţiilor şi dragostei, această întoarcere spre interior are loc în acest domeniu din viaţa noastră.

Venus retrogradă şi Mitul coborârii zeiţei Ishtar în Infern

Călătoria lui Venus în mişcare retrogradă este descrisă în povestea mesopotamiană de coborâre a zeiţei Ishtar în Infern. Acum mii de ani, pentru locuitorii acestei civilizaţii, Ishtar a fost ceea ce Venus este pentru noi: o zeiţă a dragostei, o zeiţă frumoasă, o regină cerească. În poveste, ea merge în Lumea Subpământeană pentru a-l aduce pe iubitul ei mort. Lumea Subpământeană era condusă de către sora ei, Ereshkigal. Ishtar nu poate intra în Lumea Subpământeană, fără să moară, dar se ştie, o zeiţă este nemuritoare, aşa că, după această călătorie, ea se ridică, la fel ca planeta Venus, care după ce îşi termină mersul retrograd, trebuie să se întoarcă în mers direct.

Ishtar se pregăteşte pentru această călătorie luându-şi cu ea şapte lucruri: o coroană pe cap, un sceptru în mână, un colier, pietre preţioase, un inel pe deget, un pieptar şi articole de îmbrăcăminte regale. Ishtar se apropie de porțile Lumii subterane și în faţa primei porţi îi poruncește paznicului să le deschidă:

„De nu deschizi aceste porți pentru a mă lăsa să intru,
Voi sparge ușa, voi forța încuietoarea,
Voi fărâma stâlpii ușilor, voi forța ușile.
Voi trezi morții să mănânce vii.
Iar morții îi vor depășii numeric pe cei vii.”

Portarul s-a grăbit să-i spună lui Ereshkigal, Regina Lumii Subterane. Ereshkigal i-a zis acestuia s-o lase pe Ishtar să intre, dar „să respecte înțelegerea antică”. Portarul a lăsat-o pe Ishtar în subteran, deschizând câte o poartă pe rând. La fiecare poartă, Ishtar trebuia să lepede un obiect pe care îl avea la ea. Coborând, ea trece prin cele şapte porţi. La fiecare poartă, portarul îi cere să renunţe la unul dintre cele 7 lucruri pe care le avea cu ea, înainte de a-i permite să treacă mai departe.

Când a trecut de ultima poartă, cea de-a șaptea, era complet goală şi vulnerabilă în faţa surorii ei. Furioasă, Ishtar s-a aruncat asupra lui Ereshkigal, dar Ereshkigal i-a ordonat servitorului ei, Namtar, s-o întemnițeze pe Ishtar și să elibereze 60 de boli asupra ei. Ishtar se îmbolnăveşte şi moare. După trei zile şi trei nopţi, ea este adusă la viaţă şi salvată cu ajutorul lui Ninshubur, un Mercur mesopotamian. Mercur (Hermes la greci), ca mesager al zeilor, este în mod tradiţional unul dintre puţinii nemuritori, care este capabil să călătorească între cele două lumi, fără a fi nevoie să moară pentru a face acest lucru. Mesagerul-zeu trimite doi îngeri pentru a o hrăni pe Ishtar cu alimente şi cu apa vieţii. Ea este adusă înapoi la viaţă şi se întoarce înapoi din lumea subpământeană.

Care este mesajul acestei povesti?

Gândeşte-te la coborârea lui Ishtar ca la o coborâre mai profundă în intimitate. Ea încearcă să-şi aducă înapoi iubitul de la moarte şi să-şi revigoreze relaţia. Pentru a face acest lucru, ea trebuie să meargă în întuneric în relaţia ei, ea trebuie să intre într-o intimitate mai profundă. Acest lucru necesită să accepte o vulnerabilitate pe care nu poate să o înţeleagă de la început, dar învaţă să o înţeleagă pe măsură ce se confruntă cu această experienţă.

Ishtar se acoperă cu armuri pentru coborârea în lumea subterană. Abordarea ei în faţa primei porţi are o nuanţă de aroganţă, dar în momentul în care ea ajunge la tronul surorii ei, Ereshkigal, este complet dezbrăcata, la propriu şi la figurat. Ea nu mai are nici o armură, este complet vulnerabilă. Chiar şi după ce a făcut cele 7 sacrificii, Ishtar trebuie să sacrifice şi mai mult înainte de a putea reveni. Ishtar trebuie să aibă încredere că dragostea, chiar şi atunci când e moartă, poate trăi din nou. După învierea ei, revenirea paşnica la suprafaţă, simbolizează că, atunci când iubirea renaşte, ceea ce s-a crezut a fi pierdut pentru totdeauna, renaşte odată cu ea.

Această poveste este una clasică, pentru că comportamentul zeiţei Ishtar este foarte asemănător cu al nostru, atunci când ne confruntăm cu perspectiva intimităţii reale şi cu frică pe care ne-o aduce. Atunci când avem o conversaţie intimă, nu încingem o luptă doar pentru că în secret sperăm să o câştigăm? Nu ne aranjăm şi ne facem frumoşi, în speranţa că vom reuşi să ne fermecăm partenerul, pentru a-l l atrage? Nu ne acoperim inima cu armuri în speranţa că o să fim în siguranţă, nefiind atenţi să nu provocăm o rană, ci să scăpam fără să fim răniţi? Nu vrem ca lucrurile să fie aşa cum ni le dorim noi, să avem un impact asupra partenerului nostru, dar fără să facem schimbările necesare în noi înşine?

Ishtar ne arată că vulnerabilitatea este singura abordare care funcţionează atunci când mergem în locurile întunecate ale iubirii şi relaţiei. Dacă te afli într-o relaţie în care nu poţi fi niciodată complet vulnerabil cu partenerul tău, sau partenerul tău nu poate fi complet vulnerabil (cel puţin o parte din timp) cu tine, atunci intimitatea reală nu are loc între voi. Ambii parteneri trebuie să fie capabili de vulnerabilitate completă şi dispuşi să stea goi (din punct de vedere emoţional) unul în faţa celuilalt, să fie pregătiţi să renunţe la toată armura, în scopul de a ajunge la o intimitate adevărată. Intimitatea adevărată presupune încredere, fără de care o relaţie nu are fundament.

Călătoria zeiţei Ishtar este dificilă, dar este foarte multă răsplată în ea. Având curajul să demonteze toate obstacolele din calea intimităţii adevărate, ea dobândeşte acces la profunzimea relaţiei, la care, pur şi simplu nu se poate ajunge în nici un alt mod. Iubirea renaşte proaspăta şi nouă, şi revenirea dragostei este însoţită de mult mai mult decât a crezut că a pierdut. Ishtar revine în lumea dragostei de zi cu zi, după ce s-a scufundat în Infern, cu cunoaşterea de sine care nu poate fi dobândită în nici un alt mod.

Venus retrogradă în Gemeni 2012

Ultima dată când Venus a fost retrogradă în semnul Gemenilor a fost în perioada Mai-Iunie 2004. La fiecare 8 ani Venus revine în acelaşi semn în mişcare de retrogradare – mers aparent înapoi.

Revenind la perioada de acum, momentul când Venus intră în mişcare retrogradă în Gemeni este 15 mai 2012 şi va parcurge această zodie de la gradul 23 la gradul 7 Gemeni. Coborârea zeiţei Ishtar în întunecimea intimităţii începe. Cu cât eşti mai repede de acord să-ţi scoţi armura şi să te deschizi spre intimitatea autentică, cu atât relaţia între tine şi partenerul tău va decurge mai bine în perioada în care Venus se află retrogradă.

Pe data de 27 iunie, Venus va reintra în mers direct. Ishtar revine la lumină. Perioada retrospectivă s-a încheiat, iar acum trebuie să mergi mai departe, cu lecţiile şi învăţăturile pe care le-ai dobândit în ceea ce priveşte relaţia voastră.

Zodia Gemeni este guvernată de verbul „a şti”, este o zodie duală, comunicativă, schimbătoare, inteligenţă, adaptabilă, mobilă, curioasă.
Retrogradarea având loc în semnul Gemenilor, avem ocazia să facem o retrospectivă, să reînnoim, să repornim, să reanalizăm, să re (…), în domeniile guvernate de zodia Gemeni: comunicare, gândire, cuvinte, transmiterea informaţiilor şi gândurilor, scrierea, citirea, logica, dualitatea, flexibilitatea. Deci, această retrogradare a lui Venus, pentru că are loc în zodia Gemeni, are legătură cu felul în care gândim şi în care comunicăm în relaţiile noastre.

În următoarea perioadă de aproximativ 40 zile ni se va dezvălui cum să ne valorificăm facultăţile mentale, cum să ne folosim inteligenţa, raţiunea, capacitatea de „a alege „, abilităţile în comunicare, (Gemeni) pentru a face faţă provocărilor care se vor ivi în relaţiile noastre (Venus retrogradă). În următoarea perioadă trebuie să fim atenţi la gândurile noastre, la dialogul nostru (interior şi cu ceilalţi), în ceea ce priveşte relaţiile, iubirea, banii, valorile noastre. Avem ocazia să descoperim dacă dialogul nostru interior, gândurile noastre, se conectează cu valorile noastre şi dacă ne ajută în relaţiile noastre.

Care sunt provocările pe care ni le poate aduce Venus Retrogradă în Gemeni?

Asculţi ce spun, sau doar te pregăteşti să vorbeşti?” (Buddha)
Avem două urechi şi o singură gură, pentru ca să putem asculta de două ori mai mult decât vorbim„. (Epictet).

Venus retrogradă în Gemeni poate scoate la suprafaţă problemele de comunicare în relaţii şi ne atrage atenţia asupra comunicării cu ceilalţi şi cu noi înşine. Pentru că primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a îmbunătăţi comunicarea cu partenerul, este să purtăm o conversaţie cu noi înşine. Este bine să facem o retrospectivă a felului în care ne-am exprimat iubirea în relaţiile noastre de până acum şi să ne propunem să corectăm ceea ce nu ne mulţumeşte în comunicarea cu partenerul. Trebuie să fim atenţi pentru că ar putea fi mai dificil pentru noi să ne oprim din vorbit, să auzim ceea ce persoana iubită ne spune, sau este posibil să simţim că nu suntem ascultaţi şi că nu suntem în siguranţă ca să ne putem exprima gândurile cele mai intime.

Probabil întrebarea care va stărui cel mai mult în mintea noastră şi la care vom încerca să aflăm un răspuns, este:”Mă iubeşte?”. Dar, poate mai important este, înainte să aflăm răspunsul la această întrebare, să descoperim dacă noi iubim cu adevărat şi dacă avem încredere deplină în noi şi în persoana pe care pretindem că o iubim.

În timpul perioadei în care Venus este retrogradă suntem provocaţi să ne uităm la cât de mult sau cât de puţin ne preţuim. Se spune că, conştient sau inconştient, îi facem pe ceilalţi să se comporte cu noi aşa cum ne aşteptăm ca ei să se comporte cu noi. Acest lucru se datorează sentimentului de autovaloare. În funcţie de cât de mult sau cât de puţin ne preţuim pe noi înşine, arătăm cât de mult sau cât de puţin suntem capabili să-l preţuim pe partenerul nostru şi relaţiile noastre. Iar în următoarele săptămâni vom fi puşi în situaţia de a ne uita la sistemul nostru de valori şi la relaţia de (ne) iubire pe care o avem cu noi înşine. Este posibil să conştientizăm unde şi cum ne deprivam şi nu vedem adevărata noastră valoare, ce preţuim în noi înşine şi în alţii, de unde am adoptat aceste valori. Dacă valorile noastre sunt produsul minţii sau al experienţei. Perioadă în care Venus este retrogradă va scoate la suprafaţă, adesea într-un mod dureros, unde şi cum încercăm să ne ascundem nesiguranţă şi slăbiciunile, prin redarea acestora în conflictele din relaţia noastră.
Relaţiile noastre de fapt sunt oglinda noastră, un instrument de autocunoaştere, astfel că ele ne pot aduce multe provocări, dar şi cele mai valoroase lecţii.

Relaţiile care sunt cu adevărat valoroase pentru tine vor supravieţui acestei faze de testare a lui Venus, vei înţelege care relaţii, contracte, asociaţii, parteneriate şi investiţiile sunt cu adevărat valoroase pentru tine. Călătorie lui Venus retrograd este fără compromisuri. Unele relaţii nu vor reuşi să supravieţuiască acestei perioade şi vor muri. Dar dincolo de moartea relaţiei este învierea. Dacă însă relaţia ta nu este una dintre aceste relaţii, care se ridică din moarte, cel puţin câştigi capacitatea de a relaţiona la un nivel mult mai autentic. Probabil vei învăţa din perioada în care Venus este retrogradă, cum să te comporţi diferit în viitor, şi cu siguranţă iubirea va înflori din nou în inima ta, când va fi momentul potrivit.

Cel mai minunat lucru în viaţă cred că este găsirea unei alte persoane împreună cu care, odată cu trecerea anilor relaţia creşte în profunzime, frumuseţe şi bucurie. Dezvoltarea prin iubire a două persoane este cel mai minunat lucru şi nu poţi găsi acest lucru căutându-l la modul expres sau dorindu-l.
– Hugh Walpole

La ce ar trebui sa fim atenti în perioada în care Venus este retrogradă în Gemeni?

Ce gândeşti şi cum gândeşti (Gemeni) despre iubire, relaţii, bani (Venus)? Poate că sunt unele schimbări în gândirea ta pe care vrei să le implementezi pentru ca să fii mai aproape de ce-şi doreşte inima ta.

Ce devalorizezi la tine? Ce gândeşti despre tine în mod negativ?

Există ceva în viaţa ta căruia îi acorzi prea multă valoare, ceva de genul: „Este atât de important pentru mine, fără asta nu pot trăi.” Poate că nu este chiar aşa, poate că poţi trăi de fapt fără acel ceva. Vei avea ocazia să înţelegi ce este cu adevărat important pentru tine, aşa că fii atent la dialogul interior.

Atunci când planeta frumuseţii şi iubirii traversează zodia Gemeni, încercăm să aflăm (Gemeni) ce este iubirea (Venus) folosindu-ne de minte şi raţiune (Gemeni), iar gândurile, conceptele, noţiunile şi cuvintele (Gemeni) ar putea fi în contradicţie totală cu ceea ce ne spune inima (Venus). Din cauza dualismului zodiei Gemeni, am putea simţi o separare între inimă şi gânduri, un conflict interior în încercarea de a decide ce este bine şi ce este rău.

Mesajul lui Venus retrograd în Gemeni, este de genul: Gândeşte cu mintea (Gemeni), dar simte cu inima (Venus) şi aminteşte-ţi că amândouă sunt necesare într-o relaţie: atât mintea (Gemeni), cât şi inimă (Venus). Nu-ţi fie frică să dai inimii tale (Venus) o voce (Gemeni). Clarifică-ţi gândurile (Gemeni) în privinţa relaţiei (Venus), de ce ai ales (Gemeni) această relaţie şi ce reflectă despre sistemul tău de valori (Venus). Du-te dincolo de suprafaţă, de aparenţe, pentru că acum aparenţele ar putea fi şi mai înşelătoare.

Venus în Gemeni retrogradă ne face să învăţăm lecţii (Gemeni) despre dragoste şi relaţii (Venus), să învăţăm (Gemeni) să ne ascultăm pe noi înşine, să învăţăm să comunicăm diferit (Gemeni) în relaţii (Venus), să explorăm partea intelectuală (Gemeni) a iubirii (Venus), să căutăm informaţii (Gemeni) despre cum putem să ne îmbunătăţim relaţiile (Venus), să ne punem întrebări (Gemeni) despre iubire (Venus), să încercăm să aflăm răspunsurile cu ajutorul minţii (Mercur) şi să încercăm să auzim cea ce inima vrea să ne spună. Iubirea (Venus) nu este de multe ori aşa cum gândim (Gemeni) că ar trebui să fie. Şi nu toată lumea gândeşte iubirea în acelaşi mod în care noi o facem.

În următoarele săptămâni, dacă vrei să păstrezi iubirea şi frumuseţea în relaţiile tale (Venus), este bine să nu subestimezi puterea comunicării (Gemeni) în dragoste (Venus), să oferi apreciere şi recunoştinţa pentru tot ceea ce partenerul tău aduce în viaţa ta (Venus). Nu presupune că ştie deja şi că nu trebuie să-i spui, pentru că comunicarea este cuvântul-cheie în momentul de faţă. Dar alege cuvintele cu grijă şi pune iubire în ele. Cu Venus în Gemeni, avem ocazia să învăţăm arta (Venus) comunicării (Gemeni), vrem iubire (Venus) exprimată cu ajutorul cuvintelor (Gemeni), afecţiune prin cuvinte, un feedback constant de la partener că ne înţelege, şi dacă nu-l primim putem să ne simţim foarte nesiguri şi respinşi. În următoarele săptămâni vom vrea să primim dovezi şi declaraţii de iubire (Venus) prin telefon, prin sms-uri, mesaje, email-uri, scrisori (Gemeni) de dragoste (Venus). Vrem să ni se spună (Gemeni) cât de frumoşi (Venus) suntem, cât de mult suntem iubiţi (Venus). Se poate spune că vom fi tentaţi să acordăm mai multă atenţie vorbelor şi în lipsa declaraţiilor de iubire verbale putem să ne simţim neiubiţi.

Este momentul potrivit să exprimăm frumuseţea în cuvinte, să descoperim (Gemeni) frumuseţea (Venus), căutând informaţii, fiind curioşi (Gemeni) în ceea ce priveşte relaţiile (Venus), alegând să ascultăm cu adevărat (Gemeni) ceea ce partenerul are să ne comunice (Venus), sau alegând să comunicăm (Gemeni) ceea ce nu am îndrăznit până acum. E bine să o lăsăm pe Venus să ne înmoaie inima şi zodia Gemeni, să ne ajute să ne găsim cuvintele. Să îmbrăţişăm (Venus) limbajul (Gemeni) dragostei (Venus) şi să ascultăm (Gemeni) ceea ce inima (Venus) are să ne spună (Gemeni). Lăsându-ne inima (Venus) să vorbească (Gemeni), indiferent de ceea ce spune, facem loc pentru răspunsuri (Gemeni) care ne-ar fi scăpat dacă continuam să fugim de ceea ce simţim (Venus).

Dacă experimentezi dificultăţi şi neînţelegeri în relaţia actuală, este o perioadă în care poţi să repari daunele cu ajutorul cuvintelor (Gemeni) iubitoare (Venus), cu gânduri (Gemeni) de iubire (Venus). În situaţiile în care este imposibil sau nepotrivit să vorbeşti direct cu persoana iubită, poţi pur şi simplu să-i trimiţi acelei persoane un gând de iubire. Însă unii dintre noi ar putea să-şi dea seama că nu sunt îndrăgostiţi cu adevărat, că de fapt sunt îndrăgostiţi doar de ideea (Gemeni) de dragoste (Venus).

Un alt lucru de retinut pentru perioada în care Venus este retrogradă, este că te poţi conecta cu persoane din trecutul tău, persoane cu care ai avut relaţii în trecut se pot întoarce în viaţa ta. Este posibil să fie nevoie să comunici cu cineva din trecut, să rezolvi cu ajutorul comunicării ceva ce s-a întâmplat în trecut sau a rămas nefinalizat.

În altă ordine de idei, este o perioadă potrivită în care să învăţăm (Gemeni) să ne iubim (Venus) mintea (Gemeni). Ceva se schimbă în momentul în care învăţăm să ne iubim mintea, la fel ca atunci când învăţăm să ne iubim corpul. Când ne iubim mintea refuzăm să lăsăm orice gând toxic în mintea noastră, la fel cum, atunci când ne iubim corpul, refuzăm să mâncăm lucruri care ştim că nu ne fac bine şi devenim mai atenţi la sănătatea corpului nostru. Când ne iubim mintea înţelegem că toate gândurile noastre căpăta viaţă şi suntem mai atenţi la ce atragem să experimentăm în viaţa noastră. De asemenea, nu este o perioadă potrivită pentru ca să ne schimbăm aspectul exterior, să facem o operaţie estetică de exemplu, ci este o perioadă în care mai degrabă trebuie să ne gândim bine dacă vrem cu adevărat să facem acest lucru.

Susține-ne cu un Like sau cu un Share! Mulțumim!