Planetele in astrologie
Astrologie si Horoscop contact[at]astrologyclub.org

Planetele In Astrologie

Semnificatiile celor 10 planete in astrologie

Astrologii din toate timpurile s-au străduit să studieze şi să încadreze în felurite categorii influenţele astrale transmise de către planetele din sistemul nostru solar. Pentru astrologii din vechime, când sistemul solar se reducea la cele două luminării (Soarele şi Luna) şi cinci planete vizibile, influenţa stelelor fixe era determinată de corespondența existentă între o anume stea şi una sau mai multe planete. Se putea vorbi astfel de influenţa solară, marţiană, etc..

Sistemul solar se compune din Soare şi dintr-o infinitate de pulberi, de meteoriţi, micile planete, marile planete, sateliţi, comete, etc. Este important să observăm că astrologia până în prezent, nu a reţinut decât elementele stabile şi principale ale Sistemului Solar: Planetele, Semnele şi alte elemente clare şi ciclice. Pornind de la Soare, ele se succed în felul următor: Soare, Mercur, Venus, Pământ, Luna, Marte, (centura de asteroizi), Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton. Până la un moment dat, sistemul solar se oprea la ultima planetă cunoscută pe atunci, Saturn, formând cunoscutul sistem de 7 planete. Soarele, Pământul şi Luna formează o subgrupa de bază: Soarele şi Luna îngrijesc şi dau viaţa tuturor vieţuitoarelor.

În studiul horoscopului şi astrologiei în general, folosim sistemul GEOCENTRIC, în care Pământul este în centru, fiind receptorul configuraţiilor celeste. Motorul, menţinerea şi evoluţia sistemului este o funcţie care îi revine Soarelui şi legilor energetice universale. Ascendentul, Mijlocul Cerului şi Casele, pe scurt, orientarea locală a Cerului, determina locul de recepţionare şi influenţare. Este vorba de un cer la naştere; copilul cu bagajul său spiritual, ereditar, mediul familial, geografic, social determinând condiţiile recepţionarii. Aceste condiţii, nu sunt niciodată aceleaşi pentru toţi.

Timpii de revoluţie, sau de rotaţie complectă a planetelor în jurul Pământului (considerăm Soarele şi Luna ca planete) sunt:

  • Luna – 28 zile
  • Mercur – 88 zile
  • Venus – 225 zile
  • Soarele – 1 an
  • Marte – 1 an şi 322 zile
  • Jupite 11 ani şi 315 zile
  • Saturn – 29 ani şi 167 zile
  • Uranism 84 ani şi 7 zile
  • Neptuniu 164 ani şi 280 zile
  • Pluton – 249 ani şi 3 zile.

În afară de Soare şi Luna, celelalte planete pot avea MIŞCARE RETROGRADĂ, aparent ele au un sens invers de deplasare pe ecliptică. Este acea imagine cu două trenuri, un rapid, care trece pe lângă un personal, chiar dacă ambele merg spre aceeaşi gară, aflându-ne în rapid, vedem că personalul are un moment de oprire, apoi merge înapoi, în sens retrograd sensului direct de înaintare.

Faţă de orbita Pământului, avem planetele interioare sau rapide, (Venus şi Mercur) şi planetele exterioare sau lente (Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluton – de cele mai multe ori Marte este considerată totuşi o planetă rapidă, prin comparaţia duratei revoluţiei solare).

Pentru a înţelege această metodă de clasificare vom analiza influenţele astrale transmise de cele 10 planete ale sistemului nostru solar.

 

SOARELE

Ptolemeu, în TETRABIBLOS, amintea despre SOARE următoarele: “Acţiunea naturii esenţiale a Soarelui s-a dovedit a fi încălzirea şi, într-o anumită măsură, uscarea […] “

Planeta diurnă, masculină, dominată de elementul FOC, dominată de calităţile CALD şi USCAT iar din punct de vedere al sănătăţii guvernează vitalitatea generală a nativului, metabolismul, centrii nervoşi de comandă, sistemul de control endocrin şi funcţia de distribuţie a sângelui. Este asociat inimii, pancreasului, cortexului cerebral în ansamblul său şi plexului solar. Diferenţierea între “al meu” şi “străin” este specifică SOARELUI şi de aceea el este corelat cu sistemul imunitar. Simţurile guvernate de către SOARE sunt tactilul (împreună cu VENUS şi JUPITER) şi vederea.

Psihologic este semnificatorul mândriei, voinţei, ambiţiei, eleganţei, compasiunii, generozităţii, strălucirii. Poate determina o conştiinţă morală puternică şi va indica un sistem de gândire bazat pe sinteză şi obiectivitate, penetrant, expansiv, realist. Este în strânsă legătură cu gândirea şi se referă la natura extravertită determinând nativul să îşi raporteze acţiunile la ceea ce este necesar, “căutat”, “cerut” de către societate iar funcţia reprimată este sentimentul deoarece nativul se fereşte să judece lumea în termeni de tipul “îmi place” sau “nu îmi place”.

În aspecte negative vom asista la o transformare a ambiţiei în egocentrism, nevoia de a străluci va naşte grandomania, iar eleganta va fi un indicator al narcisismului. Orientarea excesivă către exterior va determina sărăcia spiritului şi impulsivitate. Apare tendinţa de a conduce prin teroare, dorinţa de a pedepsi va lua locul generozităţii şi compasiunea va fi înlocuită de aroganţă.

SOARELE este cel mai important semnificator al norocului şi poziţiei sociale pe care individul o poate ocupa pe parcursul vieţii. Reprezintă tatăl, şeful, autoritatea, eroul (cel ce înfăptuieşte ceva deosebit, iese din mulţime), şansă de renume, carieră.

Din punct de vedere profesional apare o orientare către creaţie şi către exterior. Activităţile artistice şi funcţiile de conducere sunt extrem de favorizate. Tot SOARELE poate indica şi un excelent moderator în orice profesie sau context social.

SOARELE are drept culoare portocaliul, metalul sau este aurul, piatra preţioasă este diamantul. Soarele guvernează diurn Zodia Leului, Casa a V-a, şi ziua de duminică. Este o Planetă Masculină, deci pozitivă. Calităţile pe care le generează sunt spiritul de sinteză şi organizare, generozitate şi entuziasmul. Defectele pe care le provoacă Soarele sunt orgoliu, furia, tirania, egoismul.

CUVÂNT CHEIE: CONŞTIINŢA

 

LUNA

În TETRABIBLOS descoperim calităţile feminine ale LUNII:

“Influenta cea mai puternică a Lunii o constituie umezirea, probabil din cauză că se află aproape de Pământ şi din cauza umezelii emanate de acesta. Acţiunea sa, prin urmare, este chiar această, de a înmuia şi a cauza putrefacţia corpurilor, în cea mai mare parte […]”

Influenţa sa este RECE şi UMEDĂ, dominată de elementul APĂ, natura sa este nocturnă, pasivă, receptivă. Este corelată cu principiul maternităţii, în strânsă legătură cu gestaţia, reproducerea şi dezvoltarea. LUNA domina gustul.

Din punct de vedere al sănătăţii, LUNA domina toate funcţiile inconştiente ale organismului şi apa din organism, sistemul limfatic, digestia, acumularea de materie (grăsime, apa în ţesuturi, etc.), fecunditatea, lactaţia. Luna patronează viaţa subconştienta şi visele. Dezechilibrul (insuficientă sau excesul) energetic de natură lunară va duce la scăderi sau creşteri în greutate mergând până la obezitate sau slăbire excesivă, stări de angoasă, leşin, somn tulbure, diverse probleme de sterilitate. LUNA reprezintă masele şi poate indica şi natura epidemică a unor maladii.

Plasarea LUNII în temă astrologică ne va lămuri asupra naturii intime a nativului, ne va dezvălui natura vieţii interioare, ne va vorbi despre presentimentele şi visele acestuia.

LUNA determină ceea ce dorim să transpunem în fapt sau să exprimăm într-o formă sau în alta iar expresia sau acţiunea rezultată este indicată de către SOARE. Ea este în strânsă legătură cu viaţa infantilă, cu copilăria, ne leagă de trecut, predispune la tendinţe contemplative şi la atitudine pasivă.

Funcţia psihologică ce caracterizează cel mai bine influenţa lunară este intuiţia iar cea reprimată senzaţia. Gândirea şi sentimentul sunt şi ele parţial refulate. Tipul visătorului mistic sau al vizionarului dar şi al prizonierului unei lumi fantastice pot fi determinate de influenţa lunară.

LUNA va determina tipul INTROVERTIT după cum SOARELE va reprezenta EXTRAVERTITUL. Imaginaţia şi sensibilitatea sunt amplificate şi capătă un rol esenţial în comportament dar şi în modul în care nativul percepe lumea.

Din punct de vedere socio-profesional LUNA poate indica o canalizare a sensibilităţii în domeniul artistic, o retrăire a copilăriei prin lucrul cu copiii (educator, învăţător, etc.) dar poate indica şi o orientare către meserii ce îl leagă pe nativ de apă (pescuit, navigaţie) sau se referă direct sau indirect la securitatea individului (paza), la ceea ce este necesar vieţii (alimentaţie). Înţelegerea intuitivă a naturii umane poate orienta nativul către psihologia abisală.

LUNA – are drept culoare verdele, metalul sau este argintul, piatra preţioasă este smaraldul, sau perlă. Guvernează nocturn Zodia Racului şi Casa a IV-a, precum şi ziua de luni. Este o Planetă Feminină, negativă, simbolizând astfel principiul feminin, familia, sufletul, misterul, sănătatea, jocurile, banii, căminul, părinţii, adaptarea, intuiţia, istoria, şi romantismul.

CUVÂNT CHEIE: PRESIMŢIRE

 

MERCUR

Planetele in astrologieVom apela din nou la TETRABIBLOS pentru a evidenţia trăsăturile mercuriene [***]

Influenţa sa este USCATĂ şi RECE şi se va corela cu vârsta adolescenţei, cu micile studii (incluzând liceul), micile călătorii (în ţara sau mai scurte de 3 zile), cu comunicarea, receptivitatea prin intermediul simţurilor (în special mirosul) şi reprezintă reacţia la stimulii externi. Guvernează inteligenta şi capacitatea de a discerne.

MERCUR este un indicator al îndemânării şi capacităţii de a ne “descurca” în diverse situaţii şi va arăta, împreună cu LUNA capacitatea noastră de adaptare la mediu. Pentru fiecare dintre noi va reprezenta modul în care ne exprimăm gândurile, vorbirea şi capacitatea de a ne face înţeleşi.

Din punct de vedere psihologic MERCUR determina cerebralitatea, iar funcţia psihologică cea mai apropiată de natură sa este senzaţia şi cea care contrasta şi este reprimată de către natură mercuriana este intuiţia. Nevoia de comunicare cu mediul dublată de nevoia de a prelucra informaţiile pe cont propriu fără a se raporta la un dat obiectiv va determina în cele mai multe cazuri tipul introvertit (în semn de PĂMÂNT – DOMICILIU NOCTURN – FECIOARĂ). În cazul în care energia este orientată către persuasiune (în semn de PĂMÂNT – DOMICILIU DIURN – GEMENII) va genera tipul extravertit. MERCUR dominant va fi subtil, ingenios, dezinvolt dar şi şmecher, superficial, dornic să parvină.

“Gândirea la rece” poate reprezenta soluţia depăşirii a nenumărate probleme dar îl va priva pe nativ de multe experienţe oferite de o reală implicare afectivă.

MERCUR va guverna din punct de vedere al sănătăţii toate schimburile ce au loc între organism şi mediu (circulator, respirator, etc.), transmiterea de informaţii din mediu către organism în scop adaptativ. Domina plămânii, laringele şi glanda tiroidă, nervii şi capilarele sanguine; tot MERCUR domina din punct de vedere astrologic braţele dar şi toate organele pereche.

Perturbarea energiei mercuriene se poate exprima prin tremurături, ticuri, incapacitate de concentrare, deficienţe ale vorbirii, halucinaţii vizuale sau auditive, probleme de memorie sau respiratorii, epilepsie, hipersensibilitate, este implicat parţial şi în deficienţele locomotorii şi patronează şi afecţiunile de orice natură ale braţelor.

MERCUR este asociat cu fraţii, surorile, verii, vecinii, colaboratorii, intermediarii.

Ca profesie poate indica munca de cercetare, orice meserie ce solicita extrem de multă pricepere şi îndemânare sau care implică lucrul manual, se leagă de comunicare sau călătorii. MERCUR este şi patronul hoţilor şi escrocilor.

MERCUR – are drept culoare violetul, metalul mercur, piatră preţioasă este opalul. Guvernează diurn Zodia Gemenilor şi nocturn Zodia Fecioarei, Casa a III-a şi a VI-a, precum şi ziua de miercuri. Este o Planetă neutră, simbolizând astfel, tinereţea, comunicarea, fraţii, surorile, vecinii, literatură, studiul, conştientul, raţionalul, învăţământul. Calităţile pe care le generează sunt inteligenta, spiritul ştiinţific, elocventă, diplomaţia. Defectele: agitaţia, şiretenia, minciună, criticul.

CUVÂNT CHEIE: RELAŢIE

 

VENUS

Ptolemeu ne vorbeşte în TETRABIBLOS astfel despre VENUS:

“… acţionează în mod contrar (lui JUPITER, N.A.); căci încălzeşte moderat datorită apropierii de Soare, dar în principal umidifica, asemeni Lunii, din cauza cantităţii de lumină proprie şi pentru că îşi însuşeşte emanaţiile din atmosfera umedă ce înconjoară Pământul”.

VENUS considerat “micul benefic”, considerat ca simbol al vieţii sentimentale, al artei şi plăcerii, al bucuriei de a fi are o influenţă UMEDĂ şi CALDĂ cu valoare de fertilizare, armonizare, înfrumuseţare. Este în strânsă legătură cu sentimentul său judecata afectivă, acel “îmi place”. Raportarea se va face la exterior deoarece natura caldă obliga la strălucire şi apare necesitatea de a fi remarcat şi admirat.

Domiciliul în TAUR va cultiva fertilitatea în toate formele sale iar cel din BALANŢĂ va transforma strălucirea într-un mod de viaţă.

Bunul gust devine esenţial, apar preocupări legate de artă dar şi de viaţă mondenă (expoziţii, prezentări de modă, etc.). Finanţele sunt favorizate şi sporite prin asocieri sau investiţii calculate.

Apare riscul de a deveni extrem de posesiv sau de a încerca să transforme totul într-un factor generator de plăcere, senzualitatea poate fi exacerbată. Când energia venusiană este grav perturbată apare o înclinaţie către refuzarea totală a argumentelor logice, o hiperactivare a libidoului până la desfrâu, agrementul, distracţia, de orice formă şi în orice mod, devine un ţel al existenţei iar încăpăţânarea ia locul bunei voinţe. Pierderile financiare datorate unei vieţi nechibzuite pot conduce nativul la ruină.

Simţul guvernat de către VENUS este tactilul (împreună cu SOARELE şi JUPITER).

Din punct de vedere al sănătăţii VENUS guvernează toate funcţiile ce conduc către plăcere şi relaxare, poftele. Ea patronează pielea şi rinichii, gura, gâtul, mucoasele, cerebelul, dar şi coloana vertebrală împreună cu SOARELE şi SATURN.

Dereglările caracteristice sunt tulburările de echilibru, lipsa de supleţe, probleme ale tonusului muscular.

VENUS este asociată cu iubita, amanta, distracţia, plăcerea resimţită sau produsă, gustul.

Profesional orientează către tot ceea ce are legătură cu frumosul (decorare, artă, modă, etc.), către divertisment sau orice are legătură cu acesta. Categoria socială indicată de un VENUS bine plasat este medie iar vârsta la care influenta să se manifestă cel mai pregnant este adolescenta.

VENUS – are drept culoare galbenul, metalul este cuprul iar piatră preţioasă este agata sau smaraldul. Guvernează nocturn Zodia Taurului şi diurn Balanţă, Casele ÎI şi VII, precum şi ziua de vineri. Planeta Feminină ce simbolizează dragoste, frumuseţe, artă, cultură, lux, tandreţe. Ca şi calităţi: amabilitate, blândeţe, talent artistic, bun gust, atracţia fizică. Defecte: gelozie, îndoielnic, nepăsare.

CUVÂNT CHEIE: SIMŢIRE

 

MARTE

Vom descoperi în TETRABIBLOS natura lui MARTE ca fiind

“… în principal să usuce şi să ardă, în conformitate cu culoarea sa de temut şi din cauza distanţei mici a acestuia de Soare, căci sfera Soarelui se afla chiar dedesubtul lui.”

MARTE reprezintă latura activa şi energia consumată, dominat de FOC perceput energetic drept CALD şi USCAT. Domina pasiunile ce ne animă, tot ceea ce ne face viaţa mai palpitantă, luptă, orgoliul, ambiţia dar şi ostilitatea manifestată sau resimţită.

Pasiunea ce animă şi întreţine energia marţiană, impulsivitatea, instinctul ţin de senzaţie dar şi de sentiment. Se manifestă într-o manieră expansivă, agresivă. Apare o tendinţă de a domina şi impune, de a cuceri. Orientarea către exterior, dorinţa de a supune obiectul determina o tipologie extravertită.

MARTE va fi asociat cu atitudinea voluntară, fermitatea acţiunii întreprinse cu pasiunea nestăpânită, va semnifica neexploratul, intensitatea sentimentului, dar şi luptă, rivalitatea, agresivitatea. MARTE favorizează iniţiativa (sau voluntariatul) şi îndrăzneală, uneori mergând până la eroism.

Perturbările marţiene duc către sadism sau lipsa unei motivaţii, râniri fizice frecvente, frustrări şi rivalităţi la tot pasul.

Din punct de vedere al sănătăţii MARTE este corelat cu tot ceea ce tinde să accelereze şi să exteriorizeze, cu senzaţiile acute, fierul din organism, sângele.

Patronează organele genitale externe, nasul, hematiile, musculatura că întreg.

Perturbările apar într-o manieră violenta, explozivă. Rânirile prin foc sau metal sunt cele mai frecvente, migrenele şi durerile de dinţi sunt tot de natură marţiană. Stările febrile, infecţiile, anemia, hemoragiile puternice, dar şi problemele cardiace acute sau anevrismul cerebral au tot o semnătură marţiană.

Este asociat văzului alături de SOARE.

În temă natală MARTE va indica domeniul în care nativul va avea de depăşit cele mai multe obstacole dar şi unde va prima instinctul.

Plasarea lui MARTE lângă o stea ce conferă şansă militară va orienta cariera nativului în această direcţie. Orice domeniu în care un cuceritor se poate exprima este favorabil manifestării energiei marţiene. Dorinţa de nou trebuie satisfăcută (cercetare, experimentare, etc.). Chirurgia poate fi o opţiune viabilă dacă JUPITER şi MERCUR sunt bine plasate dar şi orice carieră în care pericolele ce trebuie înfruntate sunt suficient de stimulative (dresura, paza şi ordine, risc financiar).

Instinctul în formă pură îl poate orienta către o defulare a violenţei în profesia de măcelar sau chiar asasin.

MARTE – are drept culoare roşul, metalul sau este fierul, iar piatra este ametistul. Guvernează diurn Zodia Berbecului şi nocturn Scorpionul, Casele I şi VIII şi ziua de marţi. Planeta Masculină ce simbolizează acţiunea, curajul, forţa, vitalitatea, instinctul. Ca şi calităţi: curaj, dinamism, practic, strategic, capacitate de instruire a oamenilor. Defecte: brutalitate, gelozie, răzbunare, nervozitate.

CUVÂNT CHEIE: ACŢIUNE

 

JUPITER

“Marele benefic” cum este supranumit de către astrologi are, în viziunea lui Ptolemeu rolul de mediator între forţă expansiva marţiană şi răcirea specific saturniana.

JUPITER este un simbol al expansiunii personalităţii individului, al tendinţei de a extrage din mediu “resursele” necesare dezvoltării personalităţii individuale. Perioada de dezvoltare poate fi percepută că pe o foame de senzaţii, sete de a descoperi lucruri noi, de a învăţa. Confirmarea socială a reuşitelor este extrem de importantă pentru nativ şi de aceea titlurile, diplomele, recunoaşterile vor juca un rol important în această perioadă de dezvoltare. Expansivitatea jupiteriană nu este însă agresivă, ea bazându-se pe o conlucrare cu mediul în vederea atingerii scopurilor pe care nativul şi le propune.

Acţiunea sa este UMEDĂ şi CALDĂ, specifică elementului AER şi reprezintă maturizarea fiinţei. Funcţia psihologică aflată în strânsă legătură cu tipul jupiterian este senzaţia. Poate apare o orientare extravertita ce îl va face pe nativ să caute desfătări în lumea exterioară sau conlucrarea cu mediul va trezi în nativ dorinţa de autocunoaştere şi orientarea ce va predomina va fi cea introvertită.

În ambele cazuri, în aspecte pozitive natura jupiteriană îl va înzestra pe nativ cu multă bunăvoinţă faţă de semeni, încredere în forţele proprii şi în cele ale celorlalţi, optimism, pacifism, generozitate dezinteresată. JUPITER va desemna protectorul de care fiecare dintre noi are nevoie într-un anume moment al vieţii dar şi şansa care ne este oferită şi de aici apare denumirea de “planeta norocului” sau “marea şansă”.

În aspecte negative indică un nativ ce caută exclusiv plăcerea în lumea exterioară şi socializează până acolo unde se pierde pe sine.

Din punct de vedere medical el protejează, reglează, dezvolta. Este în strânsă legătură cu procesul de creştere al fiinţei umane. Funcţiile protectoare jupiteriene sunt reprezentate la nivel fizic prin activitatea ficatului. Atitudinea optimistă specific jupiteriană este tradusă la nivel fizic prin efectul antidepresiv şi prin reglaje la nivel emoţional.

Tulburările de energie jupiteriană se manifestă la nivel emoţional prin instalarea depresiei, apetit exagerat ce poate conduce la obezitate dar şi prin scăderea apetitului şi chiar apariţia anorexiei, prin patologii hepatice sau diverse intoxicaţii sau chiar otrăvire (în relaţie cu PLUTO).

Este asociat simţului tactil alături de VENUS.

JUPITER, din punct de vedere al predestinării simbolizează protecţia primita sau oferită pe parcursul vieţii, şansă, onorurile şi bogăţia acumulată. În aspecte favorabile indica parteneriate fructuoase şi realizări cu caracter oficial (contracte, demersuri cu caracter juridic, etc.). În aspecte nefavorabile, în special cu MERCUR anunţa contracte problematice sau necazuri cu legea, anularea protecţiilor.

Imaginea jupiteriană este asociată cu protectorii, bancherii, clericii, medicii dar reprezintă şi o imagine a tatălui (împreună cu SOARELE)

Profesional va orienta către poziţii din care nativul poate ajuta, sprijini (preot, medic, consiliere de orice fel, etc.), va favoriza legătură cu străinătatea (import-export sau orice meserie ce presupune călătorii frecvente în afara ţării) dar domina şi toate poziţiile sociale caracterizate prin exercitarea unui anume tip de autoritate.

JUPITER – are drept culoare albastrul, ca şi metal cositorul, iar piatra preţioasă este turcoazul şi granatul. Guvernează diurn Zodia Săgetătorului şi nocturn Peştii, Casele IX şi XII, precum şi ziua de joi. Planeta Masculină, simbolizează justiţia, religia, filosofia, belşugul, generozitatea, bogăţia. Calităţile pe care le generează sunt: înţelepciunea, bunul simţ, respectul, umanismul şi sacrificiul. Defectele sunt: lăcomie, idealism.

CUVÂNT CHEIE: EXPANSIUNE

 

SATURN

Acţiunea principală determinată de SATURN, după cum ne este ea prezentată de către Ptolemeu în TETRABIBLOS este aceea de a răci. Vom vorbi despre calităţile saturniene ca fiind similare celor ale elementului PĂMÂNT cu dominantă USCATĂ şi RECE.

Esenţa saturniană este reprezentată de către puterea autocontrolului, autoconservării. Este asociată cu gravitatea unor momente sau decizii, tristeţea, singurătatea (sau însingurarea), încetinirea, abstracţia. Reprezintă forţa morală obţinută prin perseverenţă, în timp, datorată încercărilor la care nativul este supus. Guvernează bătrâneţea şi frustrarea dată de incapacitatea de a acţiona aşa cum dorim. Natura sa este sterilă, retrasă, tăcută.

Funcţia cea mai apropiată naturii sale grave este senzaţia orientată către sine ce conduce la autoobservare şi autocontrol. Apar dificultăţi de exprimare, pasivitate aparenta, stăpânire de sine şi în general este greşit perceput sau total neînţeles.

Organizarea şi atenţia acordată detaliului devin importante, adversităţile sunt suportate ca şi povara responsabilităţii iar nativul va fi marcat de atitudinea mediului percepută ca fiind ostilă încă din copilărie de unde şi prudenta să aparent nejustificată.

Tipul saturnian pur urăşte surprizele şi tot ceea ce îl poate determina să îşi schimbe ritmul obişnuit. Relaţia armonioasă cu JUPITER va determina însă o poziţie socială favorabilă sau realizări importante ce rezista în timp.

Din punct de vedere medical SATURN domina fenomenele de solidificare şi cristalizare. Influenţa sa este în strânsă legătură cu formarea sistemului osos dar şi cu activitatea vezicii biliare. Guvernează pielea şi părul (împreună cu VENUS), dinţii, fenomenul de îmbătrânire dar şi cicatrizare. Singurătatea saturniană poate reprezenta cauza depresiei iar apăsarea constantă, presiunea la care este nativul supus poate duce la scleroza, anorexie.

Fragilitatea sistemului osos, fracturile, problemele încheieturilor, în special genunchii dar şi articulaţiile braţelor (împreună cu MERCUR) poartă o semnătură saturniană.

Energia saturniană grav perturbată poate determina depuneri anormale, fenomene artrozice, pierderi de mobilitate.

Simţul dominat de către SATURN este mirosul ce va fi transpus la nivel simbolic prin prudenta (adulmecarea pericolului). Tot SATURN va domina însă şi auzul.

SATURN simbolizează fatalitatea, ambiţiile şi suferinţa, încrâncenarea dar influenţează recunoaşterea socială (împreună cu JUPITER) şi elevarea. Acceptarea responsabilităţilor şi depăşirea încercărilor vor determina un caracter puternic şi disciplinat.

Conduce către profesii ce valorifica construcţia pe termen lung, izolarea (cercetare, ştiinţe abstracte) dar şi capacităţile sale de a administra, gestiona (administrare, funcţionar) cât şi pasiunea pentru tot ceea ce este vechi (arhivar, muzeolog, arheolog, geolog).

SATURN – are drept culoare indigoul, că metal plumbul, ca piatra preţioasă, onixul alb. Guvernează nocturn Zodia Capricornului şi diurn Vărsătorul, Casele X şi XI precum şi ziua de sâmbătă. Planeta Masculină, simbolizează, bătrâneţea, savantul, pesimismul, stabilitatea, melancolia, timpul, seriozitatea. Calităţile: spiritul practic, siguranţă, răbdare, seriozitate, diplomaţie, bune maniere. Defecte: încăpăţânare, pesimism, răzbunare.

CUVÂNT CHEIE: PRUDENTA

 

 

PLANETE TRANSPERSONALE

Am prezentat influenta planetelor pe care astrologii le numesc personale deoarece ele se referă la spectrul experienţei individuale. În continuare vom vorbi despre trei tipuri de influenţa ce depăşesc graniţele individului şi se referă mai mult la trăsături imprimate de către societate, de către epoca în care ne-am născut şi indică reacţia nativului la mentalitatea epocii.

Stelele fixe dominate de această influenţă sunt deosebit de puternice şi marchează cel mai adesea indivizii care au o contribuţie activă la construirea societăţii viitorului

 

URANUS

URANUS a fost descoperit în anul 1781, într-o perioadă de importante schimbări la nivel social. Descoperirea sa coincide cu descoperirea unor noi modele de organizare a vieţii sociale determinate de mişcări politice dar şi de uimitoare progrese tehnologice. Orbită excentrică a planetei se poate corela cu caracterul rebel nonconformist, cu dorinţa permanentă de schimbare şi inacceptarea limitărilor impuse.

Această influenţă este fixată de plasarea planetei dincolo de graniţă saturniană. Asocierea sa cu semnul VĂRSĂTORULUI se referă la transformare prin viziune holistică, profund umanista şi metode originale.

Natura să activa transformatoare îl leagă de elementul FOC dar care emana o căldură temperată.

URANUS este considerat octavă superioară a lui MERCUR şi dacă acesta se referă la cunoaşterea prin intermediul simţurilor şi a analizei, URANUS se referă la unificare, percepţie fulgerătoare survenită dincolo de conştiinţă obişnuită. El este şi un semnificator al tehnologiei de vârf, al erei informaţie şi al adaptării prin informare şi reinventare.

Din punct de vedere psihologic, acţiunea sa este excelent reprezentată de către procesul de individuaţie. Funcţia psihologică este reprezentată de o modelare a gândirii în funcţie de intuiţie.

Din punct de vedere al sănătăţii vom vorbi de procese violente şi imediat vizibile la nivel cutanat (erupţii) de natură USCATĂ şi CALDĂ. URANUS este asociat şi cu toate procesele de control, comandă şi îndeplineşte un important rol în circulaţia energiei la nivelul centrilor de forţă.

Patologia va fi legată de crizele neobişnuite, exagerate, probleme psihosomatice, ticuri, afecţiuni cu caracter alergic (reacţia la o anume norma impusă).

Asocierea cu semnul VĂRSĂTORULUI îl face pe URANUS să domine, împreună cu SATURN, aparatul locomotor.

Profesional va tinde să orienteze nativul către o carieră în domeniul tehnologiei de ultimă oră, orice domeniu în care imprevizibilul joacă un important rol. Este foarte potrivit pentru a descoperi, inventa, inova. Aspectul profund uman îl poate determina pe nativ să aleagă o carieră în sfera socialului, a politicii. Posibile legături cu organizaţii ce doresc să creeze sau să implementeze o ideologie nouă.

URANUS – are drept culoare indigoul, metalul este uraniul, iar piatra preţioasă opalul, ametistul. Guvernează Zodia Vărsătorului, Casa a XI-a. Simbolizează prietenia, libertatea, neprevăzutul, suspiciunea. Calităţile pe care le conferă sunt: imaginaţia, inventivitatea, talente deosebite pt. ocultism, metafizică, etc. Defectele: idealism, revoltă, egoism.

CUVÂNT CHEIE: INDIVIDUALIZARE

 

NEPTUN

Planeta a fost descoperită în anul 1846, în timpul unei conjuncţii cu SATURN, când tranzita ultimele grade ale VĂRSĂTORULUI. Îl vom privi ca pe un pas dincolo de URANUS. Anul 1846 a adus două evenimente marcante ce ţin de natură neptuniană: a avut loc o demonstraţie publică ce a certificat eterul că anestezic şi

Mormonii (adepţi ai curentului religios creştin mormonism) membri ai “Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints” au emigrat în masă din Illinois către vestul Statelor Unite.

Aceste două evenimente ce par să nu aibă nici o legătură între ele pun în evidenţă natura neptuniană pe care o vom caracteriza ca un “anestezic al conştiinţei”. Această influenţă este prin excelenţă subtilă şi se manifesta prin integrarea arhetipului, miticului în cotidian, prin idealuri şi vise ce nasc certitudini apărute de niciunde pe cai necunoscute nouă.

Mişcările religioase pot oferi certitudini bazate pe profeţii inspirate. Aceasta este natura neptuniană manifesta. O vom corela din punct de vedere psihologic cu intuiţia introvertită ce naşte tipul profetic.

Visul, beţia, drogurile, tot ceea ce alterează conştiinţa normală sau oferă acces către un al tip de cunoaştere, de explorare a propriei fiinţe are o dominantă neptuniană. NEPTUN mai este asociat transei, clarviziunii.

La nivel energetic va fi corelat cu activitatea celui de al 7-lea centru de forţă şi va îndemna fiinţă umană să depăşească iluzia pe care el însuşi o creează.

Medical îi vom asocia măduva spinării, lichidul cefalo-rahidian şi este în strânsă legătură cu capacitatea organismului de a presimţi, de a intui o anume formă de pericol.

Este considerat octavă superioară a planetei VENUS şi va indica în temă natală modul în care fiecare dintre noi îşi reprezintă idealul, sensul vieţii.

Profesional îl vom corela cu marile vise şi cu marii visători. Corelat cu aspecte astrale formate în semne FIXE sau cu o predominantă a elementului PĂMÂNT se poate referi la o intuiţie de invidiat manifestată în domeniul financiar. Poate indica marii vindecători, hipnotizatorii, bioenergoterapeuţii. Accesul oferit prin dezvoltarea altor funcţii psihice decât cele comune îl califica pentru a fi medium, psiholog, preot.

Că octavă superioară a lui VENUS şi patron al iluziei domina manifestările artistice în care iluzia joacă un rol central (fotograf, regizor, etc.) dar şi dansator, coregraf.

Dorinţa de a elibera lumea de valul iluziei îl poate determina pe neptunian să se orienteze către o carieră politică pentru a transpune un ideal în planul social imediat. Rezultatul nu este însă de cele mai multe ori cel mai fericit.

NEPTUN – culoarea albastru, metalul paladiu, piatra este safirul. Guvernează Zodia Peştilor, Casa a XII-a. Este o Planetă Feminină, simbolizând necunoscutul, iubirea cosmică, viciul, suferinţa, melancolia. Calităţile: receptivitatea, intuiţia, premoniţia, imaginaţie, sacrificiul. Defectele: naivitatea, obsesia, autodistrugerea, haosul.

CUVÂNT CHEIE: INTUIŢIE

 

PLUTON

Planeta a fost descoperită prin astrofotografiere (procedeu dominat de influenţa neptuniana) în timp ce ocultă steaua Wasat (18. Feb.1930). Mitologic este identificat cu Hades, este fiul lui Saturn şi fratele lui Jupiter şi Neptun.

Astrologic este un simbol al începutului şi sfârşitului, al schimbărilor forţate. Asocierea sa cu semnul SCORPIONULUI pe care îl domina din punct de vedere astrologic îl face să fie privit ca un simbol al transformării, al morţii şi renaşterii. Cea mai bună reprezentare a energiei plutoniene ne este oferită de călătoria şamanului în Infern pentru a salva sufletul pierdut.

Energia să este definită cel mai bine prin calităţile FOCULUI şi APEI – gheaţă care arde sau focul ce îngheaţă – şi reprezintă octavă superioară a lui Marte.

Dacă Marte reprezintă energia şi acţiunea atunci Pluton va fi cauza energiei şi va defini capacitatea de a reacţiona.

Energetic îl corelam cu primul centru, sediul energiei Kundalini ce reprezintă potenţialul nostru energetic, maximă elevare a acestuia fiind atinsă în SAHASRARA, centrul coronal. Acest proces de elevare (sublimare a energiei) va fi definit astrologic de conjuncţia (suprapunerea) Neptun-Pluton..

Semnificaţiile sale psihologice vor fi complementare celor neptuniene, Pluton fiind reprezentat cel mai bine de senzaţie ca funcţie psihologică de bază iar manifestarea sa vă oscila între introvertit şi extravertit. Tot din punct de vedere psihologic îl vom corela cu conştiinţa binelui şi a răului dar şi cu capacitatea regeneratoare ce îşi are sediul în adâncurile tulburi ale inconştientului.

Din punct de vedere medical vom asocia energia plutoniană tuturor proceselor de moarte şi renaştere ce au loc în organismul nostru. Putrefacţia la nivel colic, procesele de mutaţie, tot ceea ce transforma. Moartea individului este asociata lui Pluton, iar secretul vieţii eterne poate fi dezvăluit tot printr-o revelaţie plutoniană. El guvernează vindecările inexplicabile, dar se mai exprima şi prin sexualitate.

Patologia plutoniană este legată de cancere şi leucemii, perturbări ale activităţii glandelor endocrine sau exocrine, otrăviri, intoxicaţii, maladii datorate radierii.

Din punct de vedere al predestinării, Pluton va juca rolul unui judecător ce nu ţine cont de legile umane dar oferă nativului acces la marile secrete universale. Influenţa să poate determina marile crize ale vieţii sau participarea la crize sociale, determină apariţia şi manifestarea puterilor oculte dar poate deschide şi poarta Infernului şi astfel să trimită nativul într-o lume a obsesivului, a repetiţiilor nesfârşite şi a nopţilor de coşmar.

PLUTON – are drept culoare roşu, ca şi metal plutoniul, piatra preţioasă, granatul. Guvernează Zodia Scorpionului şi Casa a VIII-a. Simbolizează energiile subtile, dorinţa de putere, relaţiile intime, moartea şi renaşterea. Calităţi: inspiraţie creatoare, inteligenta practică, lider, putere, magnetism. Defecte: intoleranta, extremism, cruzime, înşelătorie, minciună.

CUVÂNT CHEIE: INSTINCT

Ranguri Planetare si Planete Dominante


ZODIA    Domiciliu   Exaltare
Exil             Cadere

 

Berbec
Marte        Soarele       Venus             Saturn

Taur         Venus
Luna         Pluto, Marte       Uranus

Gemeni     Mercur
Uranus        Jupiter                Pluto

Rac           Luna
Jupiter        Saturn               Marte

Leu           Soarele
Neptun    Uranus, Saturn     Mercur

Fecioara     Mercur
Mercur    Neptun, Jupiter     Venus

Balanta      Venus
Saturn       Marte               Soarele

Scorpion     Pluton si
Uranus      Venus                  Luna

                   Marte

Sagetator   Jupiter
Pluton        Mercur             Uranus

Capricorn   Saturn       Marte
Luna                 Jupiter

Varsator    Uranus si
Mercur      Soarele             Neptun

                 Saturn

Pesti          Neptun si
Venus        Mercur              Mercur

                 Jupiter


În această secţiune