Zodiac Chinezesc
Astrologie si Horoscop contact[at]astrologyclub.org

Horoscop Chinezesc

Existenţa Zodiacului Chinezesc este legată de numele primului împărat chinez, Huang Di, care a introdus acest tip de calendar, începând cu anul 2636 î.e.n., bazat pe cicluri mari de 60 de ani, formate din cicluri simple de 12 ani, în care fiecărui an îi este atribuit numele unui animal. În prezent, ne aflăm în timpul desfăşurării celui de-al 78-lea ciclu, început la data de 2 februarie 1984, care se va încheia la 29 ianuarie 2044. Fiecărui an dintr-un ciclu simplu de 12 ani îi este atribuit numele unui animal care îl patronează.

Astrologia chinezească se bazează pe ciclurile anilor, lunilor şi zilelor. Întregul ciclu de 60 de ani are asociat alte cinci elemente: pământ, apă, metal, foc şi lemn. Acest ciclu este împărţit la rândul său în 12 semne zodiacale, care reprezintă câte 12 ani de ciclu, până când un semn se va repeta. Ciclul de 12 ani se bazează pe observarea încă din antichitate a planetei Jupiter. Calendarul zodiacului chinezesc foloseşte atât aspectele calendarului solar, cât şi pe cele ale calendarului lunar.

horoscop chinezesc

Chinezii au divizat acest ciclu în 12 secţiuni, fiecăreia dintre acestea fiindu-i atribuit un animal. Fiecare dintre aceste animale reprezintă caracteristicile unei zodii, iar nativii fiecărei zodii au anumite particularităţi specifice. Legenda spune că Buddha a chemat la el toate animalele pentru a le împărtăşi o mare taină, însă numai 12 dintre acestea şi-au făcut apariţia. Atunci Budha a numit cei 12 ani ai unui ciclu după aceste animale, în ordinea în care acestea au sosit la întâlnire. Acestea sunt în ordine: Şobolanul, Bivolul, Tigrul, Pisica, Dragonul, Şarpele, Calul, Capra, Maimuţa, Cocoşul, Câinele, Porcul.

O altă variantă a legendei spune că animalele s-au întrecut între ele pentru că fiecare dorea să ajungă primul şi au apelat la anumite tertipuri pentru asta.

Animalele care compun aces horoscop chinezesc sunt totodata parte a calendarului agricol. Spre deosebire de calendarul obisnuit care este impartit pe luni, acest calendar este impartit pe perioade de 2 saptamani. Numarul total de perioade de 2 saptamani, numite si Perioade Solare, este de 24. Fiecare animal din zodiac chinezesc este legat de 2 dintre aceste segmente. Cand descrii simbolul animalic al unei persoane din timpul acestei perioade, se considera a fi animalul interior al persoanei respective deoarece implica intelegerea a ceea ce motiveaza individul si cat de compatibil este cu alte semne din horoscop chinezesc.

Animalele care fac parte din zodiac chinezesc sunt separate in 2 categorii principale. Prima categorie reprezinta „Simbolurile puternice”. Simbolurile chinezesti care reprezinta „puterea” sunt sobolanul, boul, tigrul, dragonul, sarpele si maimuta. A doua categorie de animale sunt „Simbolurile romantice”: iepure, cal, berbec/oaie, cocos, caine si porc.

Cele 5 elemente care guverneaza Zodiacul Chinezesc

Elementele constituie sinteza horoscopului chinez. Chinezii, ca si europenii au lansat ideea analogiei intre elementele cosmice fundamentale si individul care se raporteaza la acestea. Sunt CINCI ELEMENTE care se combina sau se resping, functie de calitatile fiecaruia, si in asta consta arta interpretarii unui horoscop. Combinatiile au loc intre animalul care guverneaza un anumit an sau ciclu si elementul atribuit imuabil. Numai astfel, animalul preia caracteristicile anului devenind de Metal, Apa, Lemn, Foc sau Pamant. Metoda de aflare a elementului caracteristic este cat se poate de simpla, ele fiind determinate de ultima cifra care intra in compozitia anului, astfel: Anii care se termina in:

0 sau 1 sunt anii de METAL
2 sau 3 sunt anii de APA
4 sau 5 sunt anii de LEMN
6 sau 7 sunt anii de FOC
8 sau 9 sunt anii de PAMANT

Ex: Daca sunteti nascut in 1967, atunci elementul care va reprezinta este FOCUL (anul Calului de Foc) si in cazul acesta predictia se intareste capatand complexitate datorita legaturii combinate dintre animalul reprezentativ si ramura anului. Deci, asa cum semnul lunii sub care ne nastem exercita o influenta majora asupra destinului nostru, tot astfel si elementul anului isi pune amprenta asupra personalitatii noastre sau a starii psihice.


METALUL


Cei nascuti in anul Metalului sunt de obicei persoane mai hotarate decat ceilalti nativi ai horoscopului, mai inclinati sa actioneze dar, cu siguranta, mai rigizi atat in comportament cat si in exprimare. Atributul acestui element este totusi perseverenta si rezistenta la eforturi prelungite. Dau dovada de putere de decizie si de hotarare, iar odata ce si-au propus un scop, este greu de intuit ce cai vor urma pentru a-l atinge. Cel mai important pentru ei este sa se impuna si sa castige. Cu toate acestea, consumul nervos este maxim datorita starilor de tensiune psihica la care sunt supusi, fiind predispusi aparitiei stressului. La prima vedere, persoana Metal pare lipsita de sensibilitate dar, impresia este intotdeauna falsa pentru ca Metalul genereaza persoane inzestrate cu un magnetism deosebit, care au trairi intense, este adevarat, ascunse. Predispozitia la imbolnaviri vizeaza caile respiratorii si bolile aferente stressului.


APA


Persoanele APA sunt poate cele mai abile datorita elocventei de care dispun si imaginatiei fructificate in aproape toate situatiile. Dispun de o putere de convingere cu totul aparte. Sunt predispusi schimbarilor si, daca afacerile lor vor fi vreodata blocate, mai mult ca sigur ca persoana APA va gasi o modalitate de rezolvare, prin schimbare, bineinteles. Sunt persoane foarte prietenoase, care dau frau liber sentimentelor si reusesc intotdeauna sa se faca placute oriunde s-ar afla. Le lipseste insa constanta si, datorita acestui lucru, vor demara activitati noi inainte de a le finaliza pe cele vechi. Ei prefera mai degraba sa stea in umbra decat sa conduca, lasandu-i pe altii sa riste pentru ca astfel isi vor asuma un risc minim. In latura negativa a elementului, unii oameni sunt lipsiti de vointa si chiar lenesi, iar asemenea persoane vor imputa intotdeauna apropiatilor vina propriilor esecuri. Sunt totusi persoane norocoase dar, pentru a reusi, este nevoie sa-si cultive mai mult discernamantul si perseverenta. Cei nascuti in anul de apa sunt predispusi la afectiuni endocrine, boli ale stomacului si organelor genitale.


LEMNUL


Persoanele reprezentate de elementul LEMN ies, de regula, in evidenta datorita impetuozitatii si esteticului deosebit. Dau dovada de o inalta tinuta etica, moralitate si o mare doza de incredere in fortele proprii. Sunt oameni influenti si la propriu si la figurat si au capacitatea de a-si impune ideile si de a-i convinge pe ceilalti. Atributul elementului LEMN este stabilitatea si dorinta de reusita prin forte proprii. Le este insa greu sa faca schimbari si uneori rutina poate produce ruperi de ritm. Va trebui sa isi aleaga cu grija prietenii pentru ca predispozitia elementului anunta deceptii relationale si chiar sentimentale. Este posibil sa se produca in viata mai multe casatorii. Nativii sunt insa persoane deosebit de norocoase, care stiu sa se faca placute si apreciate de catre toti cei cu care vin in contact. Predispozitiile la imbolnaviri se refera la afectiuni in special ale sistemului osos, ale coloanei vertebrale, fracturi, reumatism si probleme hepatice.


FOCUL


Nativii nascuti in anii de FOC sunt persoane care se caracterizeaza prin impulsivitate si putere de decizie. Deciziile se iau brusc pentru ca tipul acesta de element este foarte grabit in dorinta sa de suprematie. Sentimentele si trairile sunt intotdeauna arzatoare. Dorinta de dominare se manifesta cu intensitate in psihicul persoanei si regulile sunt stabilite in mod frecvent dupa propriile reguli, caci conditia este aceea de a castiga. Relatiile de prietenie sunt legate de obicei pe criterii de colaborare pentru ca cele mai puternice afinitati se stabilesc in momentul in care nativul FOC are alaturi persoane cu preocupari comune care il pot impulsiona. Se poate spune despre acesta ca este un dur si ca stabileste regulile functie de propriile necesitati sau ca profita de ideile altora. Lucrurile stau insa cu totul altfel, sentimentalismul si loialitatea pentru cei la care tine il determina sa adopte masca persoanei dure si materialiste, tocmai in scopul de a se proteja pe sine si pe cei la care tine. In aspecte negative, ca de exemplu unii iepuri de foc, sunt persoane care se pot folosi fara resentimente de cei din jurul lor pentru satisfacerea propriilor nevoi. Predispozitiile la imbolnaviri anunta posibile tulburari energetice, probleme de circulatie, anemie, afectiuni pancreatice si renale.


PAMANTUL


Oamenii nascuti in anul dominat de pamant sunt prin excelenta cei mai practici si mai eficienti. Reflexele sunt insa incetinite si deciziile se iau mai greu comparativ cu celelalte elemente. Schimbarea, oricare ar fi ea, este privita cu teama datorita dorintei de stabilitate, uneori excesiva. Persoana PAMANT are insa o capacitate deductiva extraordinara, calitate care o ajuta sa depaseasca intotdeauna obstacolele. Se spune ca nimeni nu poate sa se ridice la eficienta sa pentru ca PAMANTUL poate exploata cu succes orice resurse si in orice conditii. Firea este inteligenta si extrem de obiectiva, poate uneori cam critica in incercarea de a-si impune punctul de vedere in fata celorlalti si de a-i directiona. Totusi, o astel de persoana are cel mai adesea dreptate pentru ca spiritul sau analitic ii permite sa vada o problema din toate unghiurile posibile. Cu toate ca se misca incet, rezultatele lor sunt intotdeauna durabile si consistente. Persoanele PAMANT au insa si defecte si acestea sunt lipsa de imaginatie, teama instabilitatii si, uneori o apatie generata de grijile cu care se impovareaza. Din punct de vedere fizic sunt predispusi in primul rand afectiunilor hepatice datorita muncii in exces. Vitalitatea este scazuta si riscul avitaminozelor este crescut. Se recomanda o alimentatie sanatoasa si odihna pe masura muncii depuse.


Animalul guvernator al anului în care ne încarnăm exercită o mare influenţă asupra vieţii noastre fizice, reprezentând, aşa cum spun chinezii, „animalul care se ascunde în inima noastră”.

În continuare vom trece în revistă cele 12 semne zodiacale, ale căror ani sunt cuprinşi între 1900 şi 2068.

Caracteristici Zodiac Chinezesc

Anul Cainelui: 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006

Persoanele nascute in anul cainelui au cele mai bune trasaturi ale naturii umane. Au un simt puternic si profund al loialitatii, sunt sincere si inspira incredere altor persoane deoarece stiu cum sa pastreze un secret. Dar oamenii nascuti in anul cainelui din zodiacul chinezesc sunt oarecum egoisti, foarte incapatanati si excentrici. Nu le pasa de averi sau bani, dar reusesc cumva sa aiba mereu bani. Pot fi reci din punct de vedere emotional si distanti in activitati sociale. Pot gasi defecte in multe lucruri si sunt renumitit pentru limba lor “ascutita”. Persoanele nascute in anul Cainelui sunt liferi buni. Sunt compatibili cu cei nascuti in anul Calului, Tigrului si Iepurelui.

Anul Porcului: 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007

Cei nascuti in anul Porcului sunt adevarati cavaleri, fiind foarte galanti. Orice ar face, o fac cu toata puterea lor. Pentru cei nascuti in anul Porcului, nu exista stanga sau dreapta sau nu exista retragere. Au o tarie morala extraordinara si multa onestitate. Nu isi fac multi prieteni, dar cei pe care si-i fac sunt pe viata si oricine are un prieten nascut in anul Porcului din zodiacul chinezesc are noroc deoarece sunt foarte fideli. Nu vorbesc mult dar au o sete enorma pentru cunoastere. Studiaza mult si sunt bien informati in general. Persoanele nascute in anul Porcului sunt irascibile, totusi urasc certurile si discutiile in contradictoriu. Sunt amabili si tandri cu persoanele iubite. Indiferent de cat de grave pot parea problemele, persoanele nascute in anul Porcului incearca sa le rezolve, sincer chiar daca uneori in mod impulsiv. Sunt compatibili cu Iepuri si Oile.

Anul Sobolanului: 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996

Persoanele nascute in anul Sobolanului sunt renumite pentru sarmul lor si puterea lor de atractie fata de sexul opus. Lucreaza din greu pentru a-si atinge scopurile si a-si achizitiona bunuri si tind sa fie perfectionisti. Sunt in general cumpatati cu banii. Oamenii nascuti in anul Sobolanului se infurie usor si iubesc barfa. Ambitiile lor sunt inalte si de obicei au foarte mult succes. Sunt compatibili cu persoanele nascute in anii Dragonului, Maimutei si Boului.

Anul Boului: 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997

Persoanele nascute in anul Boului sunt rabdatoare, vorbesc putin si inspira incredere celorlati. Tind, totusi, sa fie excentrici si bigoti si se enerveaza repede. Au un temperament impulsiv si, desi vorbesc putin, cand o fac sunt foarte elocventi. Cei nascuti in anul Boului sunt vigilenti din punct de vedere mental si psihic. Lenesi si nepasatori in general, pot fi incredibil de incapatanati si urasc sa esueze sau sa fie contrazisi. Sunt compatibili cu cei nascuti in anii Sarpelui, Cocosului si al Sobolanului.

Anul Tigrului: 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998

Oamenii nascuti in anul Tigrului sunt sensibili, dedicati gandirii profunde, capabili de multa intelegere. Pot fi totusi foarte impulsivi. Alte persoane ii respecta dar uneori cei nascuti in anul Tigrului pot intra in conflict cu persoane mai in varsta sau cu persoane din pozitii de autoritate. Uneori Tigrii nu se poate hotari, ceea ce poate duce la decizii negandite si nepotrivite sau la o decizie corecta venita prea tarziu. Sunt suspiciosi cu privire la altii dar sunt curajosi si puternici. Tigrii sunt compaitbili cu Dragonii, Cainii si Caii.

Anul Iepurelui: 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999

Persoanele nascute in anul Iepurelui au abilitati excelente de comunicare, sunt talentate si ambitioase. Sunt virtuosi, rezervati si au gusturi desavarsite. Cei nascuti in anul Iepurelui sunt admirati, considerati a fi de incredere si au de cele mai multe ori noroc din punct de vedere financiare. Le place barfa dar au mult tact si sunt amabili in general. Persoanele nascute in anul Iepurelui se enerveaza arareori. Sunt abili in afaceri si, fiind constiinciosi, nu reziliaza niciodata un contract. Pot fi jucatori de noroc priceputi deoarece au talentul nefiresc de a face mereu alegerea corecta. Totusi, joaca arareori, deoarece sunt conservatori si intelepti. Sunt compatibili cu nei nascuti in anii Oii, Porcului si Cainelui.

Anul Dragonului : 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000

Persoanele nascute in anul Dragonului sunt sanatoase, pline de energie, usor de animat, impulsive si incapatanate. Sunt de asemenea oneste, sensibile, curajoase si inspira incredere si siguranta. Persoanele nascute in anul Dragonului sunt cele mai excentrice din zodiacul chinezesc. Nu imprumuta bani si nici cu ofera discursuri complicate, dar au tendinta de a fi blanzi, ceea ce uneori le ofera altora un avantaj in fata lor. Sunt compatibile cu Sobolanii, Serpii, Maimutele si Cocosii.

Anul Sarpelui: 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001

Persoanele nascute in anul Sarpelui sunt profunde. Spun putine lucruri si sunt foarte intelepte. Nu trebuie sa-si faca niciodata griji pentru bani, au noroc financiar. Persoanele nascute in acest an din zodiacul chinezesc sunt adeseori vanitoase, egoiste si oarecum zgarcite. Totusi, simt o mare compasiune fata de cei din jur si incearca sa ii ajute pe cei mai putini nororcosi. Persoanele nascute in anul Sarpelui tind sa exagereze, deoarece au indoieli cu privire la rationamentul altor persoane si prefera sa se bazeze doar pe propria persoana. Sunt hotariti in orice ar face si urasc sa esueze. Desi calmi la suprafata, au personalitati intense si pasionale. Persoanele nascute in anul Sarpelui sunt de obicei atragatoare si au probleme maritale deoarece flirteaza prea mult. Sunt compatibili cu Boul si Cocosul.

Anul Calului: 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002

Persoanele nascute in anul Calului sunt populare. Sunt bine-dispuse, pricepute cu bani si receptivi, desi uneori vorbesc prea mult. Sunt intelepti, talentati, priceputi cu mainile si au unoeri o slabiciune pentru persoanele de sex opus. Sunt nerabdatori si energici cu privire la orice cu exceptia rutinei zilnice. Le plac distractia si adora multimile. Sunt foarte independenti si arareori accepta un sfat. Sutn compatibili cu Tigri, Caini si Oi.

Anul Oii: 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003

Persoanele nascute in anul Berbecului sunt elegante si au un succes fulminant in doemniul artelor. La prima vedere par sa aiba mai mult noroc decat cei nascuti in ceilalti ani ai zodiacului chinezesc. Dar persoanele nascute in anul Berbecului sunt adeseori timide, pesimisite si nedumerite cu privire la viata. Sunt adeseori profund religiosi, totusi timizi prin natura lor. Uneori neindemanatici in vorbiri, sunt mereu entuziasti si pasionati cu privire la ceea ce fac si in ce cred. Persoanele nascute in anul Berbecului nu trebuie sa-si faca probleme cu privire la a avea ceea ce e mai bun in viata deoarece capacitatile lor vor face bani pentru ei si sunt capabili sa se bucure de confortul pe care il prefera. Persoanele nascute in anul Berbecului sunt intelepte, binevoitoare si pline de compasiune. Sunt compatibili cu Iepurii, Porcii si Caii.

Anul Maimutei: 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004

Cei nascuti in anul Maimutei sunt geniile haotice ale ciclului. Ingeniosi, plini de abilitati si flexibili, sunt uimitor de inventivi si originali si pot rezolva cele mai dificile probleme cu usurinta. Sunt cateva domenii in care cei nascuti in anul Maimutei nu ar avea succes dar ei au un obicei ametitor de a fi prea dispusi sa faca orice. Vor sa faca lucrurile acum si daca nu pot incepe imediat, devin descurajati si uneori abandoaneaza proiectele. Desi se pricep la a lua decizii, au tendinta de a-i privi pe altii de sus. Avand bun simt, persoanele nascute in anul Maimutei au o dorinta puternica de a cunoaste si au o memorie excelenta. Persoanle enascute in anul Maimutei au o vointa puternica dar mania lor se calmeaza rapid. Sunt compatibili cu cei nascuti in anul Dragonului si al Sobolanului.

Anul Cocosului: 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005

Cei nascuti in anul Cocosului sunt ganditori profunzi, sunt capabili si talentati. Le place sa fie ocupati si sunt devotati dincolo de capacitatile lor, fiind foarte dezamagiti daca esueaza. Persoanele nascute in anul Cocosului sunt adeseori un pic excentrice si au relatii oarecum dificile cu cei din jur. Considera mereu ca au dreptate si de cele mai multe ori au! Sunt singuratici de cele mai multe ori si desi dau impresia ca sunt aventurosi, sunt timizi. Cei nascuti in anul Cocosului au emotiile similare cu norocul lor, oscileaza intre cote foarte inalte si cote foarte joase. Pot fi egoisti sau prea expliciti, dar sunt mereu interesanti si pot fi foarte curajosi. Sunt compatibili cu Boul, Sarpele si Dragonul.

Vezi șiChinese Zodiac